Brandvertragend impregneren en brandveiligheid

Brandveiligheid binnenshuis en vooral bij horecabedrijven is een onderwerp waarop de laatste jaren veel aandacht is besteed. De statistieken wijzen helaas uit dat het aantal branden jaarlijks nog steeds toeneemt. In veel gevallen wordt de snelheid waarmee een onschuldig brandje zich kan ontwikkelen tot een grote uitslaande brand vaak onderschat.

De gevolgen zijn altijd dramatisch.

Een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Daarom is het noodzakelijk en van levensbelang dat u de tijd neemt om eens kritisch te kijken naar de brandveiligheid bij u thuis of op het werk! ChemDry Eemsmond kan u ondersteunen in het brandvertragend behandelen van materialen waardoor het brandproces vertraagd wordt.

Onze motto is: "Brand: Beter voorkomen dan…."

 

Voorbeelden brandvertraging

 

Waarom brandvertraging?

Een brandvertragende behandeling zorgt ervoor dat licht ontvlambare materialen moeilijk vlam kunnen vatten. Denk hierbij  bijvoorbeeld aan: gordijnen, vitrage, tapijt, decoratiematerialen, Kerstbomen en Kerstgroen.

Brand voorkomen kunnen wij niet! Maar wel beperken, door een brandvertragende behandeling. Het brandvertragend behandelen is het werk van specialisten. Het vraagt om zorgvuldige  behandelingstechnieken en het gebruik van de juiste finisch middelen. Als dat niet goed gebeurt, bestaat het gevaar dat de brandvertragende eigenschappen ontoereikend  zijn. En dat is spelen met vuur!

 

Wetteljke bepalingen en kwaliteit

Indien de aanwezige brandbare materialen door ons worden behandeld staan wij garant dat deze worden behandeld volgens de wettelijke voorschriften.

Certificaat van behandeling

Nadat uw brandbare materialen door ons brandvertragend zijn behandeld ontvangt u het "Certificaat van behandeling."
Dit Certificaat van behandeling is 5 jaar geldig.
(zie ook Garantie en Milieu)

Voorwaarden

ChemDry Eemsmond kan bijna alle materialen brandvertragend behandelen. Deze materialen dienen, voor de behandeling, schoon, droog en stofvrij te zijn. Het reinigen van materialen kunnen wij ook voor u verzorgen. De brandvertragende behandeling heeft als unieke eigenschap dat de meeste textielsoorten niet schrijven, vlekken of verkleuren.

Aansprakelijkheid

ChemDry Eemsmond is niet verantwoordelijk voor eventuele (relaxatie) krimp of lengte toename van de te behandelen materialen. Na de behandeling dient rekening gehouden met mogelijk een iets stroeve greep van textiel waar natuurlijke materialen (o.a. katoen) is in verwerkt.
Ons advies is indien mogelijk vooraf aan het confectioneren van gordijnstoffen deze te laten behandelen.

Behandelwijze

Brandvertraging wordt door ons onder lage druk over het materiaal verneveld of het materiaal wordt (onder-) gedompeld. Dit is afhankelijk van het soort materiaal dat behandeld moet worden. Tijdens het droog proces van enkele uren hecht de brandvertraging zich aan het oppervlak en vormt een bijna onzichtbare beschermlaag.

 • De behandeling zal in principe bij ons op locatie plaats vinden of
 • Op locatie van de opdrachtgever
 • Door ons worden opgehaald en gebracht of
 • Door opdrachtgever gebracht en gehaald
 • Per pakketdienst (!) worden toegezonden en worden geretourneerd
 • Indien gewenst kunnen wij tegen vergoeding uw gordijnen af- en ophangen

 

Brandvertragende behandeling geschikt voor

Onze gebruikte brandvertragende middelen zijn uitermate geschikt voor het vlamvertragend behandelen van, papier en textiel bestaande uit synthetische en natuurlijke vezels, zoals Katoen en Wol. Ook zeer geschikt voor mengsels bestaande uit natuurlijke en synthetische materialen.
Zeer geschikt voor behandeling van textiel bij moeilijke materiaalsamenstellingen en weefconstructies.

Denk aan:

 • Gordijnen, vitrage, lamellen
 • Meubelstoffen, plafond- en wanddoeken
 • Decoratie materialen
 • Vlaggen, spandoeken, kleding
 • Karton, papier
 • Riet, bamboe, hout
 • Kunstbloemen en planten
 • Kerstbomen en Kerstgroen

 

Garantie en Milieu

Onze gebruikte brandvertragende producten zijn ongevaarlijk en gebruiksvriendelijk en voldoen aan de hoogste eisen en normeringen.

De garantie komt te vervallen indien de behandelde materialen chemisch en/of met water worden gewassen/ gereinigd/ bewerkt.

Het opnieuw behandelen van de materialen is dan noodzakelijk. ChemDry Eemsmond garandeert de werking van het product voor een periode van minimaal 5 jaar of anders aangegeven.


Eenvoudige brandproef

U kunt de brandveiligheid van materiaal met een eenvoudige proef testen.
Daarbij gaat u als volgt te werk. Neem een monster van het materiaal. Ga naar buiten en hou het monster gedurende (minimaal) 5 seconden in een vlam, zoals van een aansteker. Hou het monster daarbij vast met een metalen tang en let op dat u zich niet brandt. Als het monster vlam heeft gevat, of nadat de 5 seconden zijn verstreken, neemt u de vlam weg.

Het materiaal moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Tijdens de verhitting zijn geen druppels vrijgekomen (al of niet brandend of druipend)
 • Tijdens de verhitting zijn geen roetvlokken vrijgekomen
 • Het materiaal vlamt niet meer dan 15 seconden na en gloeit maximaal 60 seconden na

 

Onze klanten

Voornamelijk komen onze opdrachtgevers uit de Horeca en Gordijnateliers of woninginrichting.

Voor overige informatie, advies of vragen neem geheel vrijblijvend contact met ons op.